Upside Down

Atelierul Upside Down recuperează bannerele înainte de a deveni deșeuri și le transformă în accesorii practice, unice, confecționate conform nevoilor companiilor.

În contextul în care România se confruntă cu migrarea creierelor cunoscută sub denumirea de “brain drain”, Upside Down susține tinerii creativi, cu studii superioare, pentru a rămâne în România și le oferă un cadru în care să își implementeze ideile. În plus, conectăm tinerii cu persoane care au experiență pe partea de producție accesorii, creând astfel locuri de muncă în cea mai săracă zonă a țării, Moldova.
Prin produsele create în atelier, Upside Down contribuie la reducerea cantității de deșeuri, respectiv a poluării.

Indicatori pentru 1 an:

  • 1 parteneriat cu Facultatea de Arte din Iași
  • 2 locuri de muncă pentru persoane cu vârsta peste 45 de ani
  • participarea la Romanian Design Week cu un produs realizat în colaborare cu 2 tineri designeri
  • 1250 mp banner stradal și 828 mp prelată de camion transformați în noi produse

Upside Down transformă materiale care își încheie ciclul de viață în produse noi. Astfel, dintr-un banner stradal pot fi fabricate 80 de huse de iPAd, 54 de sacoșe sau 47 de coperte agendă. O prelată de camion este transformată în 357 de portofele slim, 50 de genți sau 100 huse de laptop.

Pe lângă acestea, Upside Down oferă produse pentru conferințe, festivaluri, evenimente și activări. Produsele pot fi personalizate cu logo și alte elemente vizuale sau adaptate în funcție de nevoile clientului.
Indicatori: client MasterCard: 750 de mini portofele, 21 mp de prelată de camion transformată.

Ce spun partenerii despre organizație?

„Upside Down, în sine, este o poveste. Un proiect inițiat de spirite tinere, inimi pasionate și determinare. Produsele lor au primit feedback pozitiv de la colegii și partenerii noștri și au venit ca răspunsul perfect la nevoia noastră de a găsi idei noi și neconvenționale. Mai mult, când partenerul tău urmează aceeași misiune ca și tine – sustenabilitatea – putem spune că este începutul unei frumoase prietenii.”

Dana Dobrescu

Communications Manager, Unilever South Central Europe

“Am vrut foarte mult să putem face un merchandise de festival relevant pentru cei ce iubesc evenimentul şi am pornit de la ideea de a putea avea o bucăţică autentică din el. În felul ăsta upcycling-ul capătă o nouă valoare, pentru că materialul de advertising reutilizat se întoarce la cei pentru care a fost conceput în primul rând, însă după ce a fost încărcat de valoarea experienţelor trăite la eveniment. Ideea a stagnat multe luni până când i-am descoperit pe cei de la Upside Down într-o expoziţie de obiecte recuperate la Bienala de Arhitectură Transilvania, în decembrie 2013, la Cluj. S-a pornit de la tipurile de genţi şi tiparele pentru material ale Upside Down, la care am făcut ajustări de funcţionalitate şi estetică şi, în final, au apărut gențile originale pentru Electric Castle.”

Vlad Sulea

Project manager, Electric Castle Festival